Шуменци даряват за църква, строят им... дюнерджийница

Няма да са дюнери, гироси ще са, уточнява собственикът
11 авг 2016 08:52,
45
Шуменци даряват за църква, строят им... дюнерджийница
Снимка: Монитор

Арабски дюнер никне върху парцел, предвиден за изграждането на православен храм в Шумен, съобщиха жители на квартал "Тракия", които от края на 90-те години на миналия век се борят за вдигането на църква или параклис.

През 2008 година съветниците гласуваха 30 хиляди лева за църква, която да носи името на местния Светец Райко Шуменски, половината от парите бяха преведени, но градежът така и не тръгна. Сега, за да не пустеело мястото и да носи доходи православните началници, решили да пуснат терена под наем, разказва "Монитор".

Подписки и петиции за строителство на нова църква в един от най-големите квартали в града започнали още след 1989. През 2006 Общинският съвет в Шумен решил да започне кампания по набиране на средства и мястото - в самото сърце на кв. "Тракия" било осветено от Варненския и Великопреславски митрополит Кирил. В дарителската сметка обаче влезли само 200 лева. От църковното настоятелство на църквата "Свети Три Светители" изчислили, че новият храм ще струва около 200 хиляди.

Две години по-късно тогавашният председател на Общинския съвет Даниела Русева внесла докладна записка с искане от бюджета на общината да бъдат отделени 30 хиляди лева за нов храм "Свети Райко Шуменски". През 2011 правили и първа копка, но и тя така си останала само в новините.

Преди месец в кварталния клуб на пенсионерите се заговорило, че вместо църква до супера щели да правят арабски дюнер.

"Първоначално не повярвахме, защото звучеше абсурдно, едва вчера когато тръгнаха да слагат плочки се уверихме, че е истина. Защо пускахме пари в кутията за дарения, за арабски дюнери ли?", попита риторично пенсионерка, която си плащаше сметките в пощата.

Няма да е арабски дюнер, ще бъде дюнер от гръцки тип, обясни мъж, който каза, че е собственик на бъдещия обект. Парите, които плащал на месец на църквата не били малко. На въпрос дали не го е страх от Господ патронът отвърна с въпрос: "Че то има ли Господ?"

"За този храм отговаря отец Красимир (настоятелят на църквата "Св. Три Светители"), имат сключен договор временно да се използва парцелът срещу заплащане, докато започне строителство на църква", обясни архийереският наместник в Шумен отец Димитър.

"Докато започне строежът, ако не пречи после на строителството ще си остане, има подписан договор, вместо да стои празно мястото да се дава под наем. Цената няма значение. Парцелът е собственост на храма "Св. Три Светители" - беше пък коментарът на отец Красимир.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още по темата: шуменцърквадюнери
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
НЯМАМ ДУМИ
34
0
 
3
 
! Отговори
G преди 7 години
Ако всеки пушач от квартала се беше лишил от само една кутия цигари в полза на параклисчето сега нямаше да има драми, щяха да си палят свещичките и да си ходят на църква. Но българина е ***! После мюслитата били виновни,че си строят джамии. А едно време българите са дарявали за страната си! Например Св. Ал. Невски е построен по време на войни предмино от дарения! А сега е по-важно кафенцето, цигарката и хвърляне на салфетки по чалготеките!
33
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
шумен ако събере по 2 лева на човек ето ще има църва,шуменци събрали по 0.2 ст(не знам как се цепи стотинката на пет питайте в шумен) на човек имат си дюнерджийница която не е точно дюнерджийница.
32
0
 
1
 
! Отговори
paco16 преди 7 години
До Българин до расо16 Ти откъде знаеш какъв човек съм бе "българин"-о? М?! Хляб и сол с мен ял ли си? Я ходи търкаляй аспирини по баира,че за друго не ставаш! Само едно ще ти река и отивам да си "обирам пешкирите" щото с *** не ми се спори: Срам ме е,че има още "заблудени овце" в България,а още повече,че се наричат "БЪЛГАРИ".
31
0
 
1
 
! Отговори
Българин до расо16 преди 7 години
Заради такива като тебе има села като това: dnes.bg /obshtestvo/2016/08/11/psihichno-bolen-recidivist-tormozi-cialo-selo.312007
30
2
 
1
 
! Отговори
Българин до расо16 преди 7 години
Добре зная какви са такива хора като тебе. Всичко което правят такива като теб е срещу Бог и България и срещу българите. Що не си обираш пешкирите и да бягаш там където ти е мястото а тровиш тука народа и държавата ?
29
2
 
3
 
! Отговори
paco16 преди 7 години
До Българин Ти май не знаеш какво точно да напишеш а?! Сам казваш,че "в селото НЯМА свещеник",което поддържа моята теза! Това ,че някой вярва в господ не е заради свещениците ни,които отдавна са станали долни търгаши! За всичко се плаща - сватба,погребение,кръщене,освещаване и т.нт. Продават се свещите,икони /китайски/,събират се дарения във църквите /никой не знае за какво/ и други нелицеприятни дейности. В случая църквата дава място ,което и е предоставено за строеж на храм за ДЮНЕРДЖИЙНИЦА?!
28
1
 
1
 
! Отговори
Българин преди 7 години
О да добре се вижда какви са платените писачи, на какво ви учат как злословят доброто а възхваляват злото. Всичките до един ще ви изловим. ВСИЧКИТЕ !
27
1
 
6
 
! Отговори
Пиночет преди 7 години
Те да се радват, че не е джамия
26
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
за 10 години са събрали 200лв ,200 000 лева ще съберат след около 10000 години, като гледам тази постройка няма как да издържи толкова години, така че не разбирам какъв е проблема.
25
4
 
2
 
! Отговори
Българин преди 7 години
Добре се вижда какви са платените писачи на този сайт-национални предатели и покварени хора. Ако чуете някой да злослови свещеника да знаете, че тоз човек е предател и враг български, служител на дявола и човек, който трябва да бъде предаден на народния съд. Заради такива хора България тъне във всякакъв вид мизерия.
24
2
 
1
 
! Отговори
B.O. преди 7 години
До БългаринBravo!
23
2
 
6
 
! Отговори
Българин преди 7 години
Размислете добре за това което написах по-долу - село Любовка в България - 30 човека и 5 Църкви, които са в много добро състояние, а не са порутени и сега тая шепа хора строят 6 Църква - мисля, че по-точно параклис. В голям град хората не могат да се организират и дадът пари или да построят сами Храм. Всичко опира до хората и тяхните духовни, психологически и телесни качества. Бог помага на тези, които заслужават помощ, но човек и сам трябва да се труди и да заслужи помощ от Него.
22
0
 
1
 
! Отговори
B.O. преди 7 години
До АнонименKato napravqt vuprosniq ''kenef za burzo hranene'' chakai da go promenqt na curkva...
21
4
 
7
 
! Отговори
Българин преди 7 години
Не са виновни свещениците, а самите хора. 1 птица пролет не прави. Вижте село Любовка, в което живеят 30 човека, имат 5 Църкви и сега строят 6та. В селото мисля няма свещеник. Но това не пречи на хората да вярват в Бог и да правят това което трябва. Селото е в България и хората там са българи. Щом те могат-могат и всички. Всичко зависи от хората. Правете си сами извода какви са хората в този район на Шумен, а не какъв бил свещеника.
20
3
 
6
 
! Отговори
paco16 преди 7 години
Господ е рекъл : "Изгонете търговците от храма"! В случая трябва да се започне с изгонването на свещениците / и не само в ТОЗИ случай/.
19
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Защо са дарили само 200 лева въпросните шуменци? Заслужават си дюнерджийницата!
18
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Добре какъв е точно проблема не разбрах? Парите които бизнесмена плаща ще отидат в касичката за църквата (или поне се надявам). Когато парите се съберат този ще напусне и строежа на църквата ще започне. Все от някъде трябва да дойдат пари. Явно даренията са малко. Издребнява се много силно.
17
2
 
22
 
! Отговори
гайбаньоориджинал преди 7 години
А в Смолян построиха катедрала по-голяма от "Александър Невски" и дори мюсюлманите помогнаха кой както можа.Шумен събуди се!
16
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
тъй де! Ний сни атеизи, к'ви църкви! То църква значи място за събиране на хората. Чалготека, дюнери, гироси все тая! Ще има лапкане! Рънъта праи борбътъ!